onsdag 7 oktober 2015

TRYCK/SMÅ EXPERIMENT


A) VAD GJORDE VI?
Vi klippte ett snitt mitt på ett sugrör så att det nästan gick av. Vi böjde sugröret så att det bildade 90° vinkel, sedan satte  vi sugröret i en bägare med vatten och blåste. 
      
När man blåser i sugröret bildas ett undertryck över vattenröret. Lufttrycket trycker på vattenytan och då stiger vattnet upp i röret och  blåses ut som en spray.


B) VAD GJORDE VI? 
Vi blåste på översidan av ett A4-papper.

Pappret böjdes uppåt. När man blåser på ovan sidan av pappret så  börjar luften röra sig fortare än på undersidan av pappret, det bildas alltså ett undertryck. Pappret åker alltså uppåt eftersom luften ökar i hastighet och bildar ett undertryck.


C) VAD GJORDE VI?
Vi hängde två tomma toarullar på en stav en bit från varandra och blåste mellan dem. 

Toarullarna trycktes mot varandra. Det gjorde de eftersom det blev ett undertryck mellan dem och de trycktes ihop av  lufttrycket från yttersidorna.
     



D) VAD GJORDE VI?
Vi tände ett stearinljus och ställde en flaska framför, sen försökte vi blåsa ut ljuset.

Det funkade, eftersom när man blåser så fördelas luften på vänster och på höger sida av flaskan och möts bakom flaskan där ljuset är, då släcks ljuset.
    

E) VAD GJORDE VI?
Vi riktade en tratt med öppningen mot stearinljuset och blåste igenom röret.

 Det var väldigt svårt men till slut gick det att blåsa ut ljuset. Det var svårt eftersom luften sprids ut när öppningen är så stor. Men om vi hade vänt på tratten hade det varit mycket enklare eftersom andra sidan på tratten är mycket mindre ,och då skulle inte luften kunna sprida sig så mycket utan rikta sig rakt mot ljuset.


F) VAD GJORDE VI?
Vi la en pingisboll i en tratt och blåste i tratten. 

Pingisbollen stannade i tratten. Den gjorde det eftersom när man blåser bildas det ett undertryck i tratten. Undertrycket håller kvar bollen på plats men det snurrar fortfarande lite grann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar